Jajka po benedyktyńsku z kumpiakiem i jarmużem - KUKBUK

Jajka po benedyktyńsku z kumpiakiem i jarmużem

2 porcje

Czasem śniadania lubimy tak bardzo, że jemy je również na kolację. Dla tych jajek warto łamać zasady - to klasyka gatunku.

 Przygotowujemy sos holenderski. Do dwóch żółtek dodajemy ocet, wino, sól i pieprz, po czym ubijamy rózgą, aż powstanie piana. W tym czasie lekko podgrzewamy sos na parze. Kiedy zrobi się ciepły, dodajemy powoli masło klarowane, jednocześnie ubijając. Gotowy sos odstawiamy na bok.

Dwa pozostałe jajka gotujemy w koszulkach. Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy masłem i opiekamy na grzanki. Plastry kumpiaka smażymy na patelni, aż zrobią się chrupiące. Na bułeczkach układamy chrupiącą szynkę, po jednym jajku w koszulce i przykrywamy sosem holenderskim. Lekko opiekamy, aby sos zbrązowiał. Podajemy z jarmużem i rzeżuchą. Jarmuż smażymy w głębokim tłuszczu, następnie odcedzamy na ręczniku papierowym i doprawiamy solą.

Przepis: Witold Iwański / szef kuchni restauracja Aruana

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017