Jajecznica po francusku, czyli z kąpieli wodnej - KUKBUK
jajecznica agata wojda kukbuk

Jajecznica po francusku, czyli z kąpieli wodnej

2 porcje

Agata Wojda podaje przepis na mercedesa wśród jajecznic. Nie szczędźcie masła ani śmietany, ma być luksusowo!

Wbijamy jajka do miseczki, doprawiamy wędzoną solą i ubijamy rózgą. Truflę ścieramy na cieniutkie płatki – połowę wrzucamy do jajek. Szykujemy garnek do kąpieli wodnej i drugi, mniejszy, który w niej zanurzymy. W nim rozpuszczamy połowę masła, wlewamy jajka i mieszamy drewnianą szpatułką bez przerwy przez 6 minut, zanurzając w gotującej się wodzie. Ubitą, kremową jajecznicę wyjmujemy, mieszamy ze śmietaną i z pozostałym, rozpuszczonym masłem, wykładamy na talerze. Na wierzch sypiemy resztę trufli i świeżo mielony pieprz. Niestety, nie miałam chałki, a ta idealnie pasuje jako dodatek do jajecznicy – w postaci malutkich grzanek, zrumienionych na maśle oczywiście. Podobnie jak szampan.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: