Jagodzianki - KUKBUK
Jagodzianki kukbuk

Jagodzianki

8 sztuk

Drożdżowe bułeczki tryskające słodkim sokiem gwarantują fioletowy uśmiech. Po jagody wybierzcie się do lasu, będą jeszcze lepsze.

Przygotowujemy rozczyn. Do małego rondla wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy dwie łyżeczki cukru i podgrzewamy, aż mleko będzie ciepłe, ale nie gorące. Wtedy wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i  delikatnie mieszamy. Odstawiamy rondel przykryty ściereczką w ciepłe miejsce, tak aby drożdże mogły się spienić i urosnąć, na około 10-15 minut.

W drugim niewielkim rondlu rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia.

Do dużej miski (to będzie już miska do wyrabiania ciasta więc warto wziąć większą) wbijamy jedno jajko i jedno żółtko. Uwaga, nie wylewamy białka, odkładamy je do późniejszego wysmarowania ciasta.

Do jajka i żółtka dodajemy cukier i miksujemy na jasną i puszystą masę, na końcu dodając esencję waniliową. Do jajek dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Cienką strużką dolewamy masło, cały czas mieszając. Na koniec do masy przesiewamy mąkę i mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dosypujemy jeszcze trochę mąki – powinno odchodzić od dłoni i z łatwością dać się wyrabiać. Zagniatamy je przez minimum 10 minut, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny, powinno podwoić objętość. Odstaw przykryte ściereczka w ciepłe i spokojne miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie myjemy jagody i zasypujemy je cukrem. Składniki na kruszonkę mieszamy i wkładamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na osiem części, każdy kawałek rozwałkowujemy, na środek placka nakładamy po łyżce jagód (lub więcej) i porządnie zlepiamy. Układamy na blasze łączeniem do dołu. Odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia, a następnie smarujemy pozostałym białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez 18-20 minut.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: