Jagnięcina z dynią w piwie - KUKBUK
jagniecina dynia kukbuk

Jagnięcina z dynią w piwie

2-4 porcje

Pachnące kuminem pulpeciki jagnięce i kawałki słodkiej dyni w kremowym sosie na ciemnym piwie. Podać dokładkę?

Mieloną jagnięcinę doprawiamy kuminem, solą, pastą sambal i posiekaną natką pietruszki. Mięso wyrabiamy przez ok. 5 minut, formujemy pulpeciki wielkości orzecha laskowego. W garnku o grubym dnie podsmażamy pulpeciki – najlepiej bez użycia dodatkowego tłuszczu, z jagnięciny wytopi nam się go wystarczająca ilość. Do garnka dodajemy czosnek i cebulę w ćwiartkach. Smażymy, aż warzywa będą lekko przypalone, dolewamy piwo, sos worcestershire i gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy pulpeciki i blendujemy sos. Mięso wkładamy ponownie do sosu, podgrzewamy. Dynię kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, dodajemy ją do mięsa tuz przed podaniem i podgrzewamy ok. 10 minut uważając, aby jej nie rozgotować. Podajemy z dodatkową porcją posiekanej natki pietruszki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: