Jagnięcina z daktylami i bakłażanem - KUKBUK
jagniecina daktyle baklazany kukbuk

Jagnięcina z daktylami i bakłażanem

4 porcje

Jagnięcinę mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, kuminem, cynamonem i suszoną papryką. Dodajemy 2 łyżki oleju i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni, rumienimy przez 5 minut posiekaną drobno cebulę i zdejmujemy ją z patelni. Wrzucamy jagnięcinę, obsmażamy na rumiano przez 5 minut. Dodajemy cebulę, solimy. Podlewamy winem i dusimy przez 10 minut. Razem z cebulą przekładamy do naczynia do zapiekania. Na suchej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na rumiano obsmażamy pokrojony bakłażan ze skórą. Dodajemy go do jagnięciny, dorzucamy pokrojone w duże kawałki daktyle, pulpę pomidorową i paprykę konserwową. Podlewamy wodą, szczelnie przykrywamy i pieczemy przez godzinę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Serwujemy z kuskusem.

 

A jako dodatek sparzcie jarmuż, wymieszajcie z uprażonym słonecznikiem, czosnkiem i zmiksujcie. Do tego trochę jogurtu greckiego i soli.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: