Jagnięce ossobuco z daktylami - KUKBUK
ossobuco kukbuk

Jagnięce ossobuco z daktylami

4 porcje
 Rozgrzewamy na patelni połowę oliwy. Mięso obtaczamy w mące, strząsamy jej nadmiar i smażymy plastry jagnięciny na patelni – z obu stron. Przekładamy je do żeliwnego garnka. Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Obsmażamy 5 minut, mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i harissę. Po 3 minutach smażenia zalewamy winem. Po upływie kolejnych 2 minut przekładamy zawartość patelni do garnka z jagnięciną, zalewamy bulionem, doprawiamy cynamonem, kuminem i gałką muszkatołową. Dusimy.

W trakcie duszenia rozpuszczamy na patelni cukier, karmelizujemy go, dodajemy czosnek i ocet. Przelewamy do garnka z mięsem. Dorzucamy daktyle i skórkę z pomarańczy. Trzymamy na małym ogniu i regularnie zaglądamy; nie boimy się piec w piekarniku – dusimy lub pieczemy do całkowitej miękkości, co może zająć, w zależności od mięsa, 1½-2 godziny.

Podajemy z kaszą bulgur lekko wymieszaną z kuminem i łyżką masła. Wierzch obsypujemy pestkami granatu wymieszanymi z posiekanymi: kolendrą i natką pietruszki.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: