Jagnięce kofty z tabbouleh i sosem miętowym - KUKBUK
jagniece kofty kukbuk

Jagnięce kofty z tabbouleh i sosem miętowym

4 porcje

Chrupiące kotleciki na patyczkach, orzeźwiająca sałatka z kuskusu i ziołowy sos - idealny letni obiad.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy kilka minut na gładką masę. Dobrze wyrobione mięso powinno puścić białe nitki, dzięki którym będzie miało zwartą konsystencję. Miskę owijamy folią i chowamy do lodówki przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie porcjujemy mięso na podłużne kotleciki, nadziewamy je na patyczki do szaszłyków i obtaczamy w sezamie. Grillujemy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą do smaku.

Pietruszkę i miętę siekamy, pomidora kroimy na drobne kawałki. Kuskus zalewamy wrzątkiem tak, aby przykrył kaszę, odstawiamy na 3 minuty, po czym mieszamy. Łączymy z resztą składników. Możemy całość lekko posolić. Dobrze wszystko mieszamy, podajemy natychmiast.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: