Jaglanka z duszonymi śliwkami - KUKBUK
jaglanka sliwki kukbuk

Jaglanka z duszonymi śliwkami

1 porcja

To propozycja dla tych, którzy narzekają, że nie mają czasu na śniadania. Jaglanka gotowa w pięć minut, a na niej ulubione owoce!

Śliwki myjemy, suszymy i pestkujemy. Wkładmay je do garnuszka, dodajemy sok z cytryny, wodę różaną, kardamon, cukier trzcinowy i wodę. Gotujemy na wolnym ogniu 5-10 minut, aż zmiękną. Wtedy przekładamy je do miseczki, a sos redukujemy do momentu, aż wystarczająco się zagęści.

Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy płatki jaglane i cukier trzcinowy. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Jeśli zależy nam na gęstej jaglance dajemy 5 łyżek płatków, jeśli chcemy rzadszą konsystencję dajmy 4 łyżki.

Jaglankę podajemy z duszonymi śliwkami.

Przepis i zdjęcie: Plate of Joy

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: