Jadalne "doniczki" - KUKBUK
JADALNE DONICZKI kukbuk

Jadalne „doniczki”

6 porcji

Wystarczy "zasadzić" w nich garść rzeżuchy, a ozdobią stół. Gdy wszyscy już się napatrzą - dwa kęsy i nie ma!

Pora kroimy w plasterki i przesmażamy na dwóch łyżkach oliwy, aż zmięknie. W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, żytnią, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce roztrzepujemy jajka razem z maślanką i olejem lub oliwą, na końcu dodajemy przesmażonego ostudzonego pora, mieszamy. Składniki płynne wlewamy do składników sypkich. Mieszamy kilkoma ruchami łyżki, ciasto może mieć grudki lub gdzieniegdzie nieprzemieszaną mąkę. Rozkładamy je po równo do 6 papilotek (mniej więcej po dwie łyżki). Pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Kiedy muffinki przestygną, wykrawamy na ich powierzchni okrągły otwór o średnicy twarożku koziego. W otworze umieszczamy twarożek, dociskamy. Wierzch dekorujemy kiełkami rzeżuchy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: