Jabłka zapiekane na kruchym cieście z czerwoną różą - KUKBUK
jablko pieczone kruche kukbuk

Jabłka zapiekane na kruchym cieście z czerwoną różą

6-8 porcji

Szarlotka elegantka, stworzona dla kulinarnych estetów.

Jabłka płuczemy w zimnej wodzie, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na niewielkie kawałki. Masło wrzucamy do rondelka, rozpuszczamy, wrzucamy jabłka i przesmażamy je. Kiedy się podduszą dodajemy cukier i cynamon, i wszystko dusimy jeszcze około 15 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny dla złamania słodkiego smaku.

Mąkę mieszamy z pokrojonym w kostkę zimnym masłem, dodajemy cukier, żółtka i proszek do pieczenia, zagniatamy, aż uzyskane gładkiej konsystencji i  odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu wałkujemy je na blacie do grubości około pół cm, przekładamy na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 15 minutach wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy jest już zimne,  nakładamy masę jabłek i wstawiamy do lodówki, by jabłka zastygły.

Owoce dzikiej róży obieramy z szypułek, kroimy na mniejsze kawałki i myjemy pod zimną wodą. Wrzucamy do garnka z wodą i dodajemy cukier. Całość gotujemy, co jakiś czas mieszając, aby owoce nie przywarły do garnka. Można jeszcze dodać obrane i pokrojone gruszki lub sok z cytryny, aby uzyskać kwaskowaty posmak.

Na talerzach układamy kawałki ciasta i posypujemy cukrem pudrem, po rancie lejemy czerwoną różą.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: