Insalata caprese perfetta - KUKBUK
caprese kukbuk krakowski makaroniarz

Insalata caprese perfetta

Sekret caprese, najlepszej sałatki na świecie, to… piekarnik.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory tniemy na grubsze plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je oliwą, posypujemy solą i cukrem oraz odrobiną suszonego oregano. Pieczemy 10-15 minut (wszystko zależy od pomidorów – muszą stracić nieco wody i skoncentrować w ten sposób smak, ale powinny być nadal dość zwarte, by można je było zdjąć z blachy i użyć do sałatki).

Mozzarellę również kroimy w plasterki i układamy na talerzu na przemian z plastrami pomidora, pnąc się w górę. Bazylię rozcieramy z oliwą w moździerzu na szybkie pesto, doprawiamy solą i polewamy tym sałatkę. Podajemy od razu.

PS

Dodatkowo można, dla urozmaicenia, użyć filecików anchois do przełożenia sałatki, ale wtedy trzeba nieco ograniczyć ilość soli.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: