Indyjskie naleśniki ryżowo-kokosowe - KUKBUK
Nalesniki-ryzowo-kokosowe_kukbuk

Indyjskie naleśniki ryżowo-kokosowe

12 porcji

Indie na drugie śniadanie.

Łyżkę mąki ryżowej i 125 mililitrów wody mieszamy w rondelku i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Kiedy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia.

Drożdże mieszamy z resztą wody.

Do dużej miski wsypujemy 250 gramów mąki ryżowej, wiórki kokosowe, cukier i sól. Dodajemy mąkę ryżową z rondelka oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i chowamy do lodówki na 5 godzin. Jeśli po tym czasie ciasto jest za gęste, dolewamy odrobinę wody i mieszamy.

Na małej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy naleśniki na złoty kolor, najpierw z jednej strony, pod przykryciem, potem z drugiej, już bez pokrywki.

Podajemy z owocami, na przykład z marakują, karambolą lub mango.

Przepis i zdjęcie: Monika Domańska/Chilitonka.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: