Impepata di cozze - pikantne muszelki - KUKBUK
mule kukbuk

Impepata di cozze – pikantne muszelki

4 porcje

Małże dokładnie czyścimy metalowym czyścikiem do garnków. Jeśli muszla jest otwarta, uderzamy nią o stół. Jeśli się nie zamknie, wyrzucamy. W garnku na sporej ilości oliwy podgrzewamy posiekany czosnek. Nie może zrobić się złoty. Wrzucamy małże, możemy dolać białe wino (ale nie musimy) i na dużym ogniu dusimy przez 3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie wsypujemy dużą ilość świeżego, grubo mielonego pieprzu i posiekaną pietruszkę. Przykrywamy garnek i podrzucając zawartość, rozprowadzamy dokładnie sos. Podajemy z białym pieczywem i białym winem. Gdyby się okazało, że któraś z muszli się nie otworzyła, wyrzucamy ją. Przy jedzeniu można porozmawiać o poezji albo o miłości! Albo o Procidzie!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: