Imbirowy jogurt z burakami i truskawkami - KUKBUK
IMBIROWY JOGURT kukbuk

Imbirowy jogurt z burakami i truskawkami

2 porcje

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Surowe buraki obieramy i kroimy na mandolinie na cieniutkie plasterki. Wrzucamy do miski, skrapiamy olejem, solimy i wykładamy na papier. Posypujemy cynamonem. Pieczemy na chrupiąco. Ugotowane buraki ścieramy na drobnej tarce. Wlewamy ocet i miód, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Miksujemy na gładko, dodając pokrojony na drobne kawałki imbir i jogurt. Doprawiamy solą i kardamonem. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Serwujemy z dodatkową łyżką jogurtu, plasterkami truskawek i chipsami z buraków. Kropla świeżej oliwy na wierzch. Uwaga, potraktujcie to jako wstęp – środek na zaostrzenie apetytu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: