Imbirowe gruszki w starym stylu Sary Paston Williams - KUKBUK
jarzebina gruszki kukbuk

Imbirowe gruszki w starym stylu Sary Paston Williams

2-3 słoiki

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gruszki obieramy i kroimy na ósemki. Wycinamy pestki. Cukier rozpuszczamy w occie, dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę, anyżowe gwiazdki, cynamon i pokrojony na plasterki imbir (spróbujcie kiedyś obrać imbir skrobiąc go małą łyżeczką do herbaty!). Chwilę redukujemy i przelewamy gruszki do żaroodpornego naczynia. Pieczemy bez przykrycia około 40 minut. W trakcie pieczenia tylko raz mieszamy nasze danie. Gruszki mają zmięknąć i zachować swój kształt, a my mamy dać im czas na całkowite wystudzenie w syropie. Dopiero wtedy umieszczamy je w słoiku. Serwujemy je do mięs, a ci odważni niech spróbują połączyć je z lodami waniliowymi i z odrobiną pieprzu. Intrygujące. I nie wylewajcie zalewy, zamarynujcie w niej schab karkowy do pieczenia lub zatopcie pieczone buraki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: