Imam Bayildi - faszerowany bakłażan - KUKBUK
faszerowany baklazan kukbuk

Imam Bayildi – faszerowany bakłażan

4 porcje

Bakłażan jest podręcznikowym przykładem tego, jak wiele smaku można wydobyć warzyw.

Bakłażana obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Posypujemy solą i odstawiamy na 10-15 minut, aby wydobyć z niego wilgoć i goryczkę. Cebule kroimy w plasterki, czosnek i pomidory drobno siekamy. W osobnej misce mieszamy cebulę, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Dodajemy sól do smaku. Następnie dorzucamy pomidory, cukier i pietruszkę. Dokładnie mieszamy.

Bakłażany osuszamy na ręczniku papierowym i podsmażamy na dużej patelni z obu stron na lekko brązowy kolor, na końcu ustawiamy stroną wewnętrzną do góry. Gdy zmiękną, robimy w środku wgłębienie widelcem i obficie wypełniamy przygotowanym wcześniej farszem warzywnym. Pod patelnią zwiększamy płomień, uzupełniamy tłuszcz, przykrywamy i dusimy 45-50 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Danie podajemy w temperaturze pokojowej lub na zimno z kawałkiem cytryny i posiekaną natką pietruszki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: