Humus - KUKBUK
humus kukbuk

Humus

1 słoiczek

Podstawowy przepis na pastę z ciecierzycy. Dodajcie do niej zioła, kawałek upieczonego buraka lub dyni, a zmieni kolor!

Ciecierzycę zalewamy wodą na 12 godzin, aby namokła. W tej samej wodzie gotujemy przez około godzinę, dodając odrobinę soli, i studzimy. W blenderze miksujemy ziarna sezamu. Do sezamu dodajemy ugotowaną ciecierzycę (woda z gotowania będzie nam jeszcze potrzebna). Do miksowania dodajemy czosnek, sok z połowy limonki, łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Miksujemy na gładką konsystencję. Jeśli humus jest zbyt suchy, dolewamy trochę wody z gotowania ciecierzycy. Doprawiamy do smaku solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem, pieprzem czerwonym i oliwą z oliwek.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: