Humus buraczany i manakisze - KUKBUK
humus buraczany i manakisze

Humus buraczany i manakisze

1 słoik

Nie zawsze musi być chaos - czasem rzeczywistość da się okiełznać intesywnie różowym humusem i chlebkami z za'atarem.

Buraki gotujemy lub pieczemy (upieczone al dente będą bardziej wyraźne w konsystencji humusu). Następnie drobno kroimy lub ucieramy. Kumin prażymy na patelni, aż ściemnieje (około minuty), zachowujemy łyżeczkę do dekoracji. Resztę rozcieramy lub mielimy. Czosnek ścieramy na tarce, wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gęstą masę. Jeśli będzie zbyt gęsta – dodajemy oliwy. By zaostrzyć smak, możemy dodać więcej soku z cytryny.

 

Wodę, drożdże i cukier mieszamy, po czym odstawiamy na 10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, robimy dołek i wlewamy do niego wodę z drożdżami. Mieszamy i wyjmujemy na obsypany mąką blat i dokładnie wyrabiamy przez 10 minut. Dodajemy oliwę i wkładamy do miski przykrytej ścierką na jakąś godzinę (40 minut też wystarczy przy dużym pośpiechu), aż urośnie. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, ale manakisze równie dobrze można zrobić na patelni z nieprzywierającą powłoką. Składniki zataaru mieszamy w misce. Ciasto chwilę ugniatamy i dzielimy na 8 części. Rozwałkowujemy każdą do grubości około ½ cm i wycinamy z niej kółka. Jeśli chcemy, by kształt manakiszy był mniej regularny, odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy każdy indywidualnie. Na każdy placuszek nakładamy zataar tak, aby zostawić 1 cm wolny na brzegu placka. Pieczemy w piekarniku przez 8 minut lub prażymy na rozgrzanej patelni pod przykrywką 3-4 minuty. Manakisze najlepiej smakują na ciepło. Można je przygotować również w formie pizzy, nie dzieląc ciasta na mniejsze placuszki.

© KUKBUK 2017