Hot dog z panierowaną rybą i majonezem wasabi - KUKBUK
hot dog ryba majonez kukbuk

Hot dog z panierowaną rybą i majonezem wasabi

6-8 porcji

Hot dog w wydaniu japońskim ma charakterek - zamiast parówki z musztardą dorsz w obstawie wasabi, marynowanego imbiru i piwnej panierki.

W misce łączymy cukier, ciepłą wodę i drożdże, odstawiamy na kilka minut. W rondelku podgrzewamy mleko i masło. Kiedy masło się roztopi, odstawiamy do ostygnięcia i zimne łączymy z mieszaniną drożdży. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, łączymy z mokrymi składnikami i zagniatamy ciasto. (Jeśli zbytnio się klei, dodajemy jeszcze trochę mąki). Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na sześć porcji, z których formujemy nieduże wałki. Smarujemy je dokładnie roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

Majonez, sok z cytryny i wasabi mieszamy w misce, aż się dokładnie połączą. Glony siekamy i mieszamy z imbirem oraz posiekaną natką. Dorsza kroimy w cienkie paski, dosyć mocno solimy i pieprzymy, odstawiamy na chwilę. Do wymieszanych w misce mąki i proszku do pieczenia dolewamy tyle piwa, by uzyskać masę o konsystencji gęstej śmietany. Rybę obtaczamy w mące, zanurzamy w piwnej panierce i wkładamy partiami do rondla z rozgrzanym olejem. Smażymy, aż panierka zrobi się chrupiąca i rumiana, odsączamy na papierze.

Rybę wkładamy w rozkrojone bułki, wykładamy na nią glony i majonez wasabi. Całość dekorujemy szczypiorkiem.

 

przepis: Piotr Bruś-Klepacki

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: