Hot dog z domową kiełbaską - KUKBUK
hot dog domowy kukbuk

Hot dog z domową kiełbaską

4 porcje

Spróbujcie hot dogów z domową kiełbaską i jabłkiem, a na zawsze odmienicie swoje wyobrażenie o tych amerykańskich kanapkach.

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na nieduże kawałki i mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka i przesmażamy na małym ogniu. Kiedy się zeszkli, wystudzamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki oraz tymianek siekamy. Koper włoski i pieprz syczuański podprażamy na patelni, mieszamy z solą i rozgniatamy w moździerzu. Wszystko dodajemy do mięsa – zostawiając trochę cebuli i natki do podania – i dokładnie mieszamy.
Jelita płuczemy w zimnej wodzie i zostawiamy na 10 minut w miseczce z wodą z sokiem z cytryny. Osuszamy ręcznikiem papierowym i nadziewamy mięsem (można przepuścić jeszcze raz przez maszynkę, używając specjalnej nakładki), tworząc porcję na długość bułki i ciasno skręcając jelita między jedną a drugą.

Gotowe kiełbaski rozdzielamy i obsmażamy na niewielkim ogniu z każdej strony, aż się zrumienią. Podajemy w naciętej wzdłuż bułce, z karmelizowaną cebulą, natką pietruszki i pokrojonymi papryczkami peperoni.

 

Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: