Hiszpańskie krokiety z oscypkiem, szynką i ze szczypiorkiem - KUKBUK
krokiety agata wojda kukbuk

Hiszpańskie krokiety z oscypkiem, szynką i ze szczypiorkiem

Chrupiąca i bardzo sycąca przekąska, której nie sposób się oprzeć.

W małym garnku rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy partiami mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Odrobinę prażymy i po 2 minutach wlewamy mleko – cienkim strumieniem, mieszając na tyle energicznie, aby nie było grudek. Masa musi mocno zgęstnieć, ogień – być jak najmniejszy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy szynkę, ser i szczypiorek. Nakrywamy folią spożywczą tak, aby przylegała do masy, i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Przygotowujemy trzy talerzyki: z odrobinę posoloną mąką, z lekko rozkłóconym jajkiem i z bułką tartą lub panko. Małą gałkownicą lub łyżką nabieramy porcję masy beszamelowej, w rękach ukręcamy wałek lub kulki. Panierujemy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy olej, smażymy partiami, na złoto, po 3-4 minuty. Odławiamy łyżką cedzakową na papierowe serwetki. Jemy, mocno dmuchając.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: