Hinduskie wytrawne pączki z ciecierzycy i ziemniaków - KUKBUK
agata wojda kukbuk paczki

Hinduskie wytrawne pączki z ciecierzycy i ziemniaków

Agata Wojda podaje prosty przepis na aloo bonda, nietypowy obiad prosto z Indii.

Cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy kawałki obranych jabłek, cukier, ocet i posiekaną kiszoną cytrynę. Dusimy przez godzinę, regularnie mieszając. Pod koniec doprawiamy solą, kurkumą i pastą curry. Na zimno lub gorąco, do ziemniaczanych pączków.

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy posiekaną białą część dymki. Dodajemy sezam, kardamon, gorczycę i kurkumę. Smażymy przez minutę. Dorzucamy imbir, asafetydę i ostrą paprykę. Chwilę później – ziemniaki i kolendrę. Dokładnie mieszamy, próbujemy, czy smak jest odpowiednio intensywny, i po 2 minutach zdejmujemy z patelni do wystudzenia. Wrzucamy posiekany szczypior z dymki.

Szykujemy ciasto. W misce łączymy mąkę z ciecierzycy z sodą oczyszczoną, solą i oliwą. Wlewamy stopniowo, powoli tyle zimnej wody, aby po bardzo dokładnym wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji gorącego budyniu. Ciasto możemy doprawić kurkumą i asafetydą. Rozgrzewamy głęboki tłuszcz, z ziemniaków formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, zanurzamy w cieście i wrzucamy do wrzącej frytury. Uwaga, rumienimy, a im dłużej przetrzymamy, tym bardziej ciasto będzie chrupiące. Nie ulegajcie pierwszej pokusie wyłowienia, ten typ ciasta aż tak szybko się nie przypala. Gorące kulki przekładamy na papierowy ręcznik, przerywamy na pół, gdy są jeszcze gorące i smarujemy przed połknięciem jabłkowym czatnejem. Pobawcie się dodatkami do ziemniaków, może być groszek zielony, mogą być orzechy nerkowca lub ziemne, czarnuszka, zielona papryczka chili lub rodzynki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: