Hamburgery z humusem z bobu - KUKBUK
humus z bobu kukbuk

Hamburgery z humusem z bobu

4 porcje

Podczas przygotowywania mięsa na burgery pamiętajmy, że jest ono tematem potrawy i warto je dopieścić.

Baza mięsna:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni na oleju lub razem ze skwarkami bądź boczkiem, jeśli ich używamy. Kiedy się zeszkli, dodajemy ją do mielonego mięsa, pozostawiając tłuszcz na patelni, mieszamy. Do masy dodajemy jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą, ponownie mieszamy i jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę mleka.

Przygotowanie hamburgerów:

Składniki ciasta na bułeczki dokładnie mieszamy w misce. Z powstałej masy tworzymy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po godzinie dłońmi formujemy niewielkie kulki i układamy je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy z rozpuszczonym masłem i posypujemy makiem bądź sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy bułeczki około 20 minut, aż się zarumienią.

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą
i obieramy ze skórki. Zalewamy wodą i blendujemy na gładką masę. Dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz sól i jeszcze raz blendujemy.

Cukinie obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i mieszamy z pokruszoną fetą, porwanymi liśćmi rukoli oraz bazą mięsną (jeżeli masa jest zbyt wodnista i niezbyt dobrze się klei, dodajemy bułkę tartą albo płatki owsiane). Porcje mięsa nabieramy łyżką i dłońmi formujemy spłaszczone kule. Smażymy kotlety z obu stron na oleju, aż się zarumienią.

Bułeczki kroimy na pół, spody smarujemy humusem z bobu, kładziemy na nich kotlety, plastry pomidorów oraz kilka listków rukoli i przykrywamy drugą częścią
bułki.

© KUKBUK 2017