Hachis parmentier - KUKBUK
Hachis parmentier KUKBUK

Hachis parmentier

5 porcji

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi. Cebulę, pora i marchew obieramy i drobno kroimy. Przesmażamy na oliwie. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy mięso, doprawiamy tymiankiem i zielem angielskim i smażymy do miękkości. Na koniec podlewamy bulionem i odstawiamy.

 

Ziemniaki odcedzamy, zostawiając w garnku 50 mililitrów wody, w której się gotowały. Rozgniatamy je razem z masłem, usunąwszy liście laurowe. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy, by połączyć składniki. Doprawiamy pieprzem i wbijamy jajka. Ponownie dokładnie mieszamy.

 

Mięso rozkładamy do kokilek do zapiekania, wypełniając je do połowy, i przykrywamy ziemniaczanym purée. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekamy około 20 minut.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: