Gulasz ze śliwkami - KUKBUK
gulasz_ze_sliwkami kukbuk

Gulasz ze śliwkami

6 porcji

Pierwsze śliwki robaczywki, a drugie niech lecą do gulaszu wołowego podkręconego śliwowicą!

Pocięte w kostkę mięso marynujemy minimum 2 godziny.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso wraz z marynatą. Na patelni podgrzewamy oliwę do której dodajemy przyprawę 5 smaków i anyż podgrzewamy ok. minutę, następnie dodajmy  pociętego w kostkę pomidora i smażymy aż powstanie jednolita masa. Podsmażone przyprawy dodajemy do mięsa, zalewamy bulionem i wstawiamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny. Połowę wypestkowanych, pokrojonych na pół śliwek dodajemy do gulaszu i zapiekamy przez kolejne 30 min. Po tym czasie śliwki się rozpadną i nadadzą potrawie słodko-kwaśny smak.

Mięso wyjmujemy z naczynia żaroodpornego łyżką cedzakową, sos przelewamy na patelnię, dodajemy pozostałe śliwki i redukujemy sosna średnim ogniu przez ok. 5 minut. Zredukowany sos wraz z śliwkami dodajemy do mięsa. Gulasz podajemy z ulubionym dodatkiem (np. ryżem), posiekaną dymką i świeżym chilli.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: