Gulasz z boczniaków - KUKBUK
Gulasz z boczniakow kukbuk

Gulasz z boczniaków

6 porcji

Gulasz dla mięsosceptyków - uduście boczniaki, podlejcie czerwonym winem, a całość przyprawcie chili. To danie rozgrzewa!

Boczniaki obsmażamy na patelni na odrobinie oliwy i masła (albo innego ulubionego tłuszczu). Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i posiekaną drobno cebulę. Następnie dorzucamy pokrojone warzywa: paprykę w paskach, marchewkę i selera naciowego. Całość intensywnie podsmażamy. Dodajemy pomidorki cherry bez skórek, a następnie passatę pomidorową. Dorzucamy czarne oliwki bez pestek. Całość dusimy na małym ogniu przez godzinę, a w połowie duszenia dolewamy czerwone wino. Doprawiamy nasz gulasz dodatkiem chili, soli i posiekanym koprem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: