Guacamole z czarną fasolą - KUKBUK
Guacamole kukbuk

Guacamole z czarną fasolą

1 miska

Znacie tę wersję klasycznego guacamole? Wystarczy dodać czarną fasolę, aby wypróbować to danie na nowo!

Fasolę zalewamy na noc wodą. Na drugi dzień gotujemy do miękkości z dodatkiem listka laurowego i imbiru. Odcedzamy i studzimy.

Obrany czosnek, cebulkę ze szczypiorkiem, chili i kolendrę bardzo drobno siekamy. Listki bazylii rwiemy na kawałki. Cebulę, czosnek i chili dodajemy do fasolki, po czym rozgniatamy widelcem, ale nie na gładką papkę – chcemy uzyskać grudki. Dodajemy sok z 1 limonki, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki posiekanej kolendry i bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do osobnej miseczki wydrążamy awokado i od razu dodajemy sok z drugiej limonki. Mieszamy, solimy do smaku i dodajemy do miski z fasolą. Mieszamy delikatnie, nie za długo (chcemy, aby kawałki awokado były widoczne), i podajemy posypane pozostałą kolendrą oraz skropione oliwą.

Przepis: Marta Karcz

Zdjęcia: Monika Domańska / https://chilitonka.com/

© KUKBUK 2017