Grzyby z polentą i brukselką - KUKBUK
grzyby polenta kukbuk

Grzyby z polentą i brukselką

4 porcje

Grzyby czyścimy, kroimy w grube plastry. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, rumienimy. Dodajemy wyciśnięty 1 ząbek czosnku, dorzucamy grzyby i dusimy przez 5 minut. Dokładamy posiekane pomidory i dalej dusimy, znów 5 minut. Wlewamy bulion i wino. Dusimy, mieszając, na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie na malutkiej patelni przygotowujemy karmel z cukru. Wrzucamy do niego pozostały czosnek i wlewamy ocet. Gęsty syrop przelewamy do grzybów. Wsypujemy pół łyżeczki suszonych grzybów, doprawiamy solą i pieprzem. Brukselkę ścieramy na mandolinie na cieniutkie plasterki. Wrzucamy je na rozgrzane masło, doprawiamy solą i przez chwilę smażymy. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i powoli, mieszając, wsypujemy polentę. (Używamy tej błyskawicznej, Prescotta, która będzie gotowa po 7 minutach). Dodajemy skórkę z cytryny, pozostałe suszone grzyby i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i dorzucamy gorącą brukselkę. Podajemy z gorącymi grzybami i szczyptą posiekanego koperku na wierzchu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: