Grzanki z chałki - KUKBUK
chalka tosty kukbuk

Grzanki z chałki

2 porcje

Świeża chałka najlepiej smakuje z samym masłem, a czerstwa - jako chrupiące grzanki z owocowym sosem.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki, wrzucamy do rondla razem z cukrem. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, zaokrąglonym nożem (np. takim jak do masła) zbieramy ziarenka wanilii i dodajemy do truskawek. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Chałkę kroimy na kromki. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem oraz cynamonem. Kromki chałki obtaczamy z dwóch stron w jajku i smażymy na maśle z dwóch stron, aż do zrumienienia. Gorące grzanki polewamy truskawkami w wanilii. Zjadamy ciepłe.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: