Grzanki tumaca z domowym ailloli - KUKBUK
grzanki tumaca aioli kukbuk

Grzanki tumaca z domowym ailloli

3 porcje

Pomidory, miód, czosnek miksujemy blenderem krótko, aby zachować kawałki pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Schładzamy. Lubię dodać odrobinę czerwonego octu winnego. Gęste, zimne i pachnące pomidorami czekają na ailloli.

Pozbawione kiełków ząbki czosnku wrzucamy do naczynia odpowiedniego do użycia blendera. Dodajemy jajka, solimy i odważnie miksujemy, dolewając bardzo, ale to bardzo powoli oliwę. Doprawiamy sokiem.

Na grzankę kładziemy łyżkę zimnego sosu pomidorowego i łyżkę ailloli.

Jeszcze tylko kropla hiszpańskiej oliwy, a obok cieniuteńkie jamón ibérico. Zagryzamy melonem…

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: