Grzanki z Taleggio, pesto, truskawkami i ze szparagami - KUKBUK
Grzanki z Taleggio kukbuk

Grzanki z Taleggio, pesto, truskawkami i ze szparagami

2 porcje

Kromki ciabatty podpiekamy na złoto w piekarniku przez 10 minut. Układamy na każdej plaster sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 8 minut. W moździerzu ukręcamy pastę z soli z posiekanym czosnkiem, dodając listki bazylii i orzechy. Gdy pasta będzie jednolita, zaczynamy wlewać oliwę i wkręcamy ją jednolitym ruchem w pesto. Na koniec wrzucamy ser. W osolonej wodzie blanszujemy przez minutę szparagi, potem kroimy je – tak jak truskawki – na małe kawałki. Gorące grzanki naznaczamy świeżym pesto, kładziemy na nie owoce, listki bazylii i szparagi. Lekko skrapiamy oliwą, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Jemy natychmiast, już! Kilka płatków cienkich parmezanu na wierzch nie zaszkodzi!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: