Grzanki z pâté wątróbkowym z musem mango - KUKBUK
pate grzanki kukbuk

Grzanki z pâté wątróbkowym z musem mango

6 porcji

Kremowy francuski pasztet z jabłkiem i odrobiną brandy na chrupiących żytnich grzankach. Mango doda egzotyki!

Kremowy francuski pasztet z jabłkiem i odrobiną brandy na chrupiących żytnich grzankach. Mango doda egzotyki!
Na patelni rozgrzewamy zwykłą oliwę i masło. Wrzucamy wątróbkę, dodajemy pociętą w pióra cebulę, a następnie jabłko obrane i pocięte w plasterki. Smażymy na intensywnym ogniu, dodajemy brandy. Dobrze mieszamy, aż alkohol odparuje. Miksujemy na gładką masę, próbujemy. Dodajemy miód, pieprz czarny i sól morską, szczyptę tartej gałki muszkatołowej oraz oliwę truflową. Jeszcze raz miksujemy na gładką masę i odstawiamy, aż wystygnie i zgęstnieje. Obrane i posiekane mango podsmażamy w garnuszku lub na patelni wraz z cukrem. Gdy całość się dobrze podgrzeje i połączy w gęstą konsystencję, studzimy. Serwujemy na małych grzankach z chleba żytniego z pâté z wątróbek z dodatkiem odrobiny dżemu z mango.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: