Grzanki z jajkiem i bobem - KUKBUK
grzanki jajko bob kukbuk

Grzanki z jajkiem i bobem

1 porcja

A gdyby tak bób pożenić z jajkiem i ułożyć na grzance? Dodajcie chrupiącego ogórka i zjedzcie dziś na kolację.

Kromki chleba skrapiamy oliwą z oliwek z dwóch stron i rumienimy na patelni, grillu lub w ognisku.
Jajka gotujemy na półtwardo, tak aby żółtko było jeszcze lekko płynne.
Sałatę lub rukolę myjemy. Dla zachowania większej chrupkości po umyciu można wrzucić liście na chwilę do wody z lodem.
Ogórka myjemy (nie obieramy ze skórki), kroimy wzdłuż za pomocą obieraczki na paski. Bób obieramy z łupinek.
Na zrumienionych grzankach układamy sałatę lub rukolę, następnie pokrojone jajko, posypujemy bobem.
Paski ogórka zwijamy w roladki i układamy na wierzchu. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem. Jeśli dobrze posoliliśmy bób w trakcie gotowania, grzanka nie wymaga już solenia.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: