Grzanki z fasolą i jajkiem w koszulce - KUKBUK
GRZANKI Z FASOLa I JAJKIEM W KOSZULCE kukbuk

Grzanki z fasolą i jajkiem w koszulce

2 porcje

Takie grzanki są tak smaczne, że jemy je na śniadanie i kolacje. To już chyba uzależnienie.

Fasolę moczymy przez noc. Na drugi dzień zmieniamy wodę, dodajemy rozmaryn i 2 ząbki czosnku, po czym gotujemy, a nawet rozgotowujemy – fasola ma popękać i prawie się rozpadać.

Główkę czosnku przekładamy na duży kawałek folii aluminiowej, obficie solimy i posypujemy pieprzem, skrapiamy hojnie oliwą, po czym zawijamy szczelnie w folię i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut (możemy od razu upiec kilka główek i zjadać z masłem na pieczywie, z dodatkiem sera lub wędliny). Gotowy czosnek studzimy i wyciskamy miąższ ze skorupek.

Ugotowaną fasolę odcedzamy, usuwamy z niej czosnek i rozmaryn i jeśłi wybraliśmy odmianę jaś, łuskamy ją z łupinek. Przekładamy do miski i póki jest ciepła, dodajemy do niej 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, sól i pieprz i rozgnieciony widelcem upieczony czosnek. Całość mieszamy, rozgniatając, aż powstanie purée, ale z widocznymi grudkami.

Pieczywo kroimy w grube pajdy, grillujemy. Gotujemy jajka w koszulkach.

Na jeszcze ciepłych grzankach rozsmarowujemy fasolową pastę, kładziemy na każdą jedno jajko, posypujemy posiekanymi natką i chili oraz pieprzem, skrapiamy oliwą, a na koniec oprószamy parmezanem.

Przepis: Marta Karcz

Zdjęcia: Monika Domańska / https://chilitonka.com/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: