Grzanki z brandade, wędzonym pstrągiem i szczypiorkiem - KUKBUK
grzanki pstrag kukbuk

Grzanki z brandade, wędzonym pstrągiem i szczypiorkiem

6-8 porcji

Grzanki z wędzoną rybą świetnie łączą się ze schłodzonym piwem.

grzanki pstrag kukbuk

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bagietkę kroimy w kromki. Smarujemy je z obu stron oliwą i zapiekamy. Grzanki wyjmujemy z pieca gdy zrobią się rumiane.

 

Ziemniaki obieramy. Kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości. Odsączamy z wody. Następnie rozgniatamy je za pomocą praski do ziemniaków. Teraz dodajemy masło i mleko i 70 g pstrąga. Miksujemy wszystko na gładką masę za pomocą miksera. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Na grzanki układamy ciepłe brandade, kawałek wędzonego pstrąga. Grzanki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

Jako dopełnienie smaku grzanek i wędzonej ryby najlepiej podać schłodzone piwo Carlsberg. Charakterystyczna miękkość i szlachetna goryczka tego lagera zbalansuje wyrazistość grzanek.

Więcej dań dopasowanych do piw znajdziecie tu: Dania do piwa.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: