Grzane piwo owsiane - KUKBUK
grzane piwo kukbuk

Grzane piwo owsiane

1 duży słój

Robimy syrop – wszystkie składniki, poza cukrem, umieszczamy w wysterylizowanym litrowym słoju i zalewamy pod wieczko gorącą wodą. Odstawiamy na półkę i czekamy 3-5 dni. Następnie otwieramy słój i przeciskamy jego zawartość przez sito (dociskamy składniki do sita tak, by wydobyć z nich cały płyn). Za pomocą miarki obliczamy, ile otrzymaliśmy płynu – na litr przypada półtora kilograma cukru. Płyn i cukier łączymy w rondlu, a następnie zagotowujemy. Przelewamy do butelki.

Przygotowujemy grzane piwo (sięgamy po ulubiony typ; pasują wszystkie niezbyt gorzkie gatunki: lager, stout, outmeal stout, porter). Podgrzewamy je w rondlu z dodatkiem syropu (do smaku). Nie zagotowujemy. Rozlewamy do ogrzanej porcelany i dekorujemy suszonym jabłkiem.

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

 

© KUKBUK 2017