Gruszka w syropie szafranowym z musem czekoladowym z Santorini - KUKBUK
gruszka w syropie kukbuk

Gruszka w syropie szafranowym z musem czekoladowym z Santorini

4 porcje
gruszka syrop kukbuk OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gruszki obieramy i w całości wkładamy do malutkiego garnuszka. Dodajemy cukier, sok z pomarańczy, skórkę z cytryny, anyż i szafran. Przykrywamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż gruszki zmiękną a dookoła nich pojawi się cytrynowy, szafranowy syrop. Zostawiamy w syropie do ostygnięcia.

 

 

 

 

 

 

 

W garnku zagotowujemy wodę i umieszczamy w nim miskę z czekoladą i masłem, tak aby miska nie dotykała powierzchni gotującej się wody. Rozpuszczamy mieszając i dodajemy mleko. Jajka ukręcamy do białości z cukrem i wlewamy do gorącej masy  czekoladowej bardzo intensywnie ubijając i wkręcając. Dodajemy symboliczną ilość przypraw i przelewamy do miski. Odstawiamy na cała noc do lodówki, szczególnie jeśli chcemy nakładać czekoladę łyżką. Osuszamy gruszkę, podcinamy czubek i ustawiamy w miseczce zalewając czekoladą. Ważne, aby używając czekolady gorzkiej pamiętać o tym że para rozpuszcza czekoladę ale zbyt wysoka temperatura może ją spalić. Dlatego zawsze mieszajmy i trzymajmy nad ogniem czekoladę tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia, zbyt długo trzymana zmieni swój kolor, straci połysk. Syropu nie wylewajmy…zredukujmy go i ciepły używajmy do naleśników z twarogiem.

P.S. Za mus dziękuję greckiej restauracji Santorini.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: