Grilowany wędzony ser czerkieski z grilowanym zielonym jabłkiem i chutneyem z buraków - KUKBUK
ser grillowany kukbuk

Grilowany wędzony ser czerkieski z grilowanym zielonym jabłkiem i chutneyem z buraków

6-8 porcji

Rozpływa się w ustach.

Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy przyprawy i podsmażamy je (około 30 sekund). Dodajemy cebulę i obrany, posiekany czosnek i smażymy przez mniej więcej 3 minuty, aż się zeszklą. Dorzucamy buraki i smażymy jeszcze około 7 minut, często mieszając. Gdy buraki zmiękną, dodajemy ocet i cukier, dokładnie mieszamy, dolewamy wodę, mieszamy i dusimy na małym ogniu przez mniej więcej godzinę. Gdy buraki będą gotowe, wyławiamy przyprawy i odstawiamy buraki w wywarze na przynajmniej 2 dni.

Ser czerkieski kroimy w podłużne, około 5-centymetrowe plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na około 3-centymetrowe kawałki i wkładamy do wody z sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały.

Jabłka i ser grillujemy w średniej temperaturze, po 2 minuty z każdej strony, zwilżając oliwą za pomocą pędzelka. Podajemy z chutneyem z buraków.

Przepis: Tomasz Trąbski

Zdjęcia: Cezary Hładki

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: