Grillowane śledzie z pasztetem z ikry - KUKBUK
sledz kukbuk

Grillowane śledzie z pasztetem z ikry

4 porcje

Ze śledzia wyjmujemy ikrę, filetujemy, solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą. Na patelni grillowej układamy papier do pieczenia i na nim grillujemy śledzie przez około 4-5 minut z każdej strony. Jeśli zdarzy nam się kupić inną rybę z ikrą, również jej nie marnujmy! Przyjęło się wyrzucać jajeczka, tymczasem można z nich zrobić pyszny pasztet.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy z posiekanym czosnkiem na pozostałej po grillowaniu śledzi oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy ikrę, cały czas mieszając. Ikra powinna się rozpaść. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z jednej cytryny i posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki. Pasztet rozsmarowujemy na grzance, na niej układamy zgrillowane śledzie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: