Grillowana żabnica z pikantną sałatką - KUKBUK
zabnica kukbuk

Grillowana żabnica z pikantną sałatką

2 porcje

W chlebku pita możemy podać różne przysmaki, ale niewiele z nich smakuje tak dobrze, jak żabnica z pikantną sałatką.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Z żabnicy usuwamy skórę, oprawiamy, kroimy na równe kawałki i wkładamy do miski. Zalewamy gotową marynatą i dokładnie mieszamy, aby ryba równomiernie pokryła się przyprawami. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Cebulę kroimy w piórka, wkładamy do garnka, zalewamy octem winnym i dodajemy miód. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż zmięknie i zrobi się słodkawa. Przekładamy cebulę do miski.

W oddzielnej misce robimy sałatkę. Mieszamy grubo pokrojonego ogórka, pomidory, papryczkę chilli i liście kolendry. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą.

 

Porządnie rozgrzewamy patelnię grillową. Podgrzewamy na niej chlebki pita, po czym zawijamy w folię aluminiową, żeby nie ostygł. Następnie na tej samej patelni układamy kawałki ryby i smażymy z obu stron do momentu, aż się zetną. Rozcinamy chlebki nożem, nakładamy do środka sałatkę, kilka kawałków ryby i cebulę.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: