Grillowana pierś kaczki ze świeżymi figami - KUKBUK
kaczka grillowana kukbuk

Grillowana pierś kaczki ze świeżymi figami

1 porcja

Wyśmienita kaczka z grilla potrzebuje tylko jednego - odrobiny słodyczy soczystych fig.

Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową. Nacinamy pierś kaczki od strony skóry pstrym nożem na skos i powtarzamy tę czynność tak, by nacięcia się przecinały. Nacieramy mięso solą i pieprzem. Umieszczamy mięso na patelni (lub grillu) od strony skóry i smażymy 6 minut, aż większość tłuszczu ze skóry się wytopi. Odwracamy mięso na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minuty. Zdejmujemy mięso z patelni, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 10 minut. Kroimy w plastry i podajemy z czatnejem, świeżymi figami i tymiankiem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: