Grillowana karkówka w słodko-kwaśnym orientalnym sosie z czereśniami - KUKBUK
grillowana karkowka

Grillowana karkówka w słodko-kwaśnym orientalnym sosie z czereśniami

4 porcje

Polski specjał z grilla w orientalnym wydaniu

Mięso kroimy na osiem równych plastrów. Przygotowujemy marynatę: do rondla wkładamy 100 g czereśni, dodajemy ocet, miód, olej kokosowy, olej sezamowy, sok z limonki i odrobinę wody. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy imbir, papryczkę chili, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Dodajemy resztę czereśni, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Na koniec dodajemy drobno krojoną świeżą kolendrę. Marynatę dzielimy na dwie części, jedna część posłuży jako marynata, a druga jako sos. Mięso warto pozostawić na co najmniej 1 godzinę w marynacie.

Mięso smażymy na patelni lub na grillu, do uzyskania złoto-brązowej barwy (ok. 8-10 minut). Po usmażeniu układamy na półmisku i przekładamy pozostałym sosem z czereśniami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: