Grillowana cykoria - KUKBUK
GRILLOWANA CYKORIA kukbuk

Grillowana cykoria

4 porcje

Kto nie ma w kuchni cykora, niech wrzuca na grilla cykorię i zagryzie francuskim tostem z dużą ilością parmezanu.

W misce z zimną wodą rozpuszczamy sól. Zanurzamy w niej cykorię pionowo głąbem do dołu i odstawiamy na minimum godzinę. Każdą główkę później płuczemy, obieramy z zewnętrznych liści i kroimy wzdłuż. Połówki smarujemy z obu stron odrobiną oliwy (za pomocą silikonowego pędzla lub dłoni), lekko solimy i układamy grzbietami do góry na rozgrzanej patelni grillowej. Trzymamy na średnim ogniu, aż każda z połówek będzie dobrze zgrillowana (około 15 minut), kilkukrotnie je w międzyczasie obracając.

Mleko, śmietankę, jajka, 30 g parmezanu, czosnek i gałkę blendujemy na gładką masę. Moczymy w niej kromki chleba przez 1-2 minuty z każdej strony (im pieczywo świeższe, to jest bardziej miękkie, tym krócej). Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą (jej dodatek zapobiegnie spaleniu masła). Smażymy tosty na złotobrązowy kolor, po kilka minut z każdej strony, i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy natychmiast z grillowaną cykorią, skropione oliwą, posypane parmezanem i posiekanym tymiankiem, doprawione pieprzem czarnym.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: