Green Tearamisu - KUKBUK
matcha tiramisu kukbuk

Green Tearamisu

6 porcji

Japońska wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru - tiramisu z dodatkiem zielonej herbaty matcha.

Składniki syropu mieszamy w małym rondelku.

Mascarpone miksujemy. Żółtka z cukrem ucieramy na parze i dodajemy w dwóch porcjach do mascarpone, za każdym razem mieszając, aż masa będzie gładka.

Śmietanę ubijamy na sztywno i połowę także mieszamy z mascarpone.

Herbatę matcha rozpuszczamy w łyżeczce wrzątku i mieszamy z masą z mascarpone.

Na dnie naczynia o wysokich ściankach rozkładamy warstwę biszkoptów, wykładamy na nie masę mascarpone i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów, na którą wykładamy bitą śmietanę (biszkopty można ewentualnie nasączyć syropem miodowym). Tak przygotowane Green Tearamisu przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy obficie przesianą herbatą matcha.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: