Gravlax z sosem musztardowym - KUKBUK
gravlax kukbuk

Gravlax z sosem musztardowym

6 porcji

Świeży łosoś peklowany w soli, cukrze i koperku przypłynął do nas ze Skandynawii i pysznie smakuje z młodymi ziemniakami.

Kilka wskazówek gwarantujących udane danie: przed przyrządzaniem gravlaxu zamrażamy rybę na 24 godziny, aby pozbyć się ewentualnych pasożytów. W trakcie marynowania łosoś puści sok, najlepiej więc marynować go w naczyniu z wysokim rantem. Przy przyrządzaniu surowej ryby należy szczególnie dbać o czystość w kuchni.

Z oczyszczonego łososia usuwamy ości – najlepiej pęsetą. Kroimy na dwa równe filety. Zwilżamy alkoholem, wcieramy w nie cukier, sól i pieprz. Może się wydawać, że przypraw jest za dużo, ale tak nie jest. Kładziemy filety jeden na drugim, skórą do zewnątrz. Wkładamy do naczynia, a następnie mocno i równomiernie obciążamy, np. deską do krojenia. Pozostałe łodygi kopru również umieszczamy w naczyniu, dodadzą smaku i aromatu. Wstawiamy rybę do lodówki na 24 godziny, ale od czasu do czasu przewracamy filety, podsypując je świeżym koprem. W niektórych przepisach podaje się dłuższy czas marynowania, jednak należy pamiętać, że im dłużej marynujemy rybę, tym bardziej robi się ona twarda i sucha. Przed podaniem oczyszczamy rybę z nadmiaru kopru i przypraw. Kroimy w cienkie plastry. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami i sosem musztardowym.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy musztardy, ocet i miód, dolewając bardzo powoli olej. Możemy wymieszać też składniki przy pomocy miksera. Przyprawiamy solą, pieprzem, cytryną, dodajemy drobno posiekany koper.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: