Graffa - pączki z Neapolu - KUKBUK
graffa paczek kukbuk

Graffa – pączki z Neapolu

7 porcji

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i rozbijamy dokładnie na purée. Usypujemy kopczyk z mąki i dokładamy ciepłe ziemniaki, jajka, masło, cukier i startą skórkę z cytryny. Dolewamy limoncello. Siekamy nożem. Lekko zagniatamy powstałą mieszankę wraz z drożdżami rozpuszczonymi w minimalnej ilości mleka. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dolewamy mleka lub limoncello, gdyby okazało się zbyt wilgotne dosypujemy mąki. Odstawiamy na minimum godzinę. Po wyrośnięciu z ciasta formujemy wałek o grubości kciuka, tniemy na równe, dziesięciocentymetrowe odcinki i łączymy końce. Druga metoda to uformowanie placka z ciasta i wycinanie w nim krążków szklanką a środków kieliszkiem. Niezależnie od metody powstały otwór musi być dość duży, ponieważ ciasto po raz kolejny pod przykryciem zostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Smażymy na złoto w rozgrzanym oleju. Ciepłe obtaczamy w cukrze. Najlepsze są gdy nie zdążyły się jeszcze wystudzić. Do tego cappuccino i podśpiewując „O sole mio” przenosimy się do Neapolu. Tylko pamiętajcie, żeby wcześniej zaprosić przyjaciół, bo ciastek wyjdzie około 20.

 

Bartka Kieżuna.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: