Gorczycowe ziemniaki z mozzarellą i szynką - KUKBUK
agata wojda, ziemniaki, zapiekanka

Gorczycowe ziemniaki z mozzarellą i szynką

Puree ziemniaczane jakiego jeszcze nie znacie. Do wyjadania łyżkami w długie z jesienne wieczory.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, lekko przestudzone obieramy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy musztardę, połowę masła i jajka. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i lubczykiem. Wyrabiamy na gładką masę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Naczynie do zapiekania smarujemy połową ziemniaków. Układamy warstwę szynki i pokrojonej cienko mozzarelli. Zakrywamy resztą ziemniaków, obsypujemy bułką tartą, parmezanem i kawałkami pozostałego masła. Pieczemy 40 minut. Podajemy z misą sałaty (jarmuż, cykoria, radicchio) polanej dobrym winegretem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: