Gorąca sałatka z brokułem, pancettą i orzechami - KUKBUK
salatka_pancetta kukbuk

Gorąca sałatka z brokułem, pancettą i orzechami

2 porcje

Sycąca sałatka, która pogodzi miłośników warzyw i tych, którzy kochają chrupki bekon.

Zagotowujemy wodę, solimy ją i dodajemy szczyptę cukru. Brokuł myjemy i delikatnie odcinamy jak najmniejsze różyczki.W dużej misce przygotowujemy bardzo zimną wodę z lodem. Różyczki gotujemy przez około 3 minuty, następnie bardzo szybko je odcedzamy i wrzucamy do lodowatej wody. W ten sposób brokuł będzie jędrny i zachowa swój piękny żywy zielony kolor. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć wodę. Orzechy prażymy na suchej patelni.

Na dużej i głębszej patelni rozkładamy pancettę. Smażymy do momentu, aż stanie się chrupiąca. Kiedy pancetta będzie przypominała chipsy, widelcem można porozrywać ją delikatnie na mniejsze kawałki. Wrzucamy podgotowane różyczki brokuła oraz uprażone orzechy. Dodajemy łyżeczkę masła oraz sok z cytryny. Podajemy gorące doprawione solą i pieprzem.

Smak składników tej sałatki podkreśli schłodzone, rześkie  piwo jasne pełne takie jak np. Carlsberg, o delikatnej słodowej nucie, z lekką goryczką na finiszu.

Przepis i zdjęcia: Anna Matuszczak

© KUKBUK 2017