Golonka z indyka pieczona w cydrze - KUKBUK
gruszka syrop kukbuk

Golonka z indyka pieczona w cydrze

6 porcji

Kilka lat temu zakwalifikowałam się po raz pierwszy i ostatni (z racji wieku) na pierwszy zjazd młodych (!) działaczy Slow Food do francuskiego Tour.

Na noc wkładamy golonki do naczynia i zalewamy cydrem, siekanym czosnkiem, tymiankiem, skórkami jabłka, słodką papryką suszoną, miodem i szalotkami. Doprawiamy uczciwie solą. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 165C i w wysokim naczyniu układamy ściśle indyka. Zalewamy płynem z marynowania i wszystkimi z niego dodatkami. Masło kroimy na małe kawałki i obkładamy nim indyka. Indyk musi mieć takie naczynie, aby płyn zakrywał całe mięso i wystawała tylko kość. Pieczemy co najmniej 2 – 2,5 godziny, całkowicie zakryte folią aluminiową. Mięso musi odchodzić od kości. Sos możemy podać bezpośrednio po pieczeniu lub wymieszać ze śmietaną z dodatkiem musztardy Dijon… a dodatki podajmy dowolne. Moje ulubione to smażone na maśle orzo z dynią, słonecznikiem i natką.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: