Gofry: 1937 rok, 2014 rok - KUKBUK
Gofry kukbuk

Gofry: 1937 rok, 2014 rok

4 porcje

Sześć żółtek ubić z łyżką miałkiego cukru i sześciu [sic!] łyżkami kwaśnej śmietany, dosypać sześć łyżek mąki, wybić do pulchności, zmieszać lekko z pianą z pozostałych białek i piec jak poprzednie (czyli: rozpalić specjalne żelazo do pieczenia wafli, smarować je piórkiem maczanym w maśle a wlewając po trochu tego ciasta, zamknąć żelazo i piec na gorącej kuchni obracając na dwie strony). Gorące wafle posypać cukrem.

Oddzielamy żółtka od białek. W misce mieszamy do połączenia składników żółtek jajek, cukier, 1/3 mleka, mąkę, sól oraz stopione (i ostudzone) masło. Nie przestając mieszać, stopniowo dolewamy resztę mleka i esencję waniliową. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na czas rozgrzewania gofrownicy.

W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą cukru na umiarkowanie sztywną pianę (nietworzącą wierzchołków) i delikatnie mieszamy ją z ciastem gofrowym. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy cienką warstwą masła i nalewamy chochelką porcję ciasta. Gofry pieczemy 4-5 minut. Posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: